Tomaattilajikkeet – jokaiselle jotakin

Tomaatti on varmasti monelle ensimmäinen kotipuutarhaan hankittava laji. Mikä voisikaan olla houkuttelevampaa kuin auringossa meheväksi kypsynyt itse kasvatettu tomaatti? Ja se lajikevalikoima – tomaatteja on todellakin joka lähtöön!

Tomaatti on todellinen kotipuutarhurin ystävä. Se on varmasti yksi helpoimmista kylvettävistä. Jokainen tomaatin kylvöä kokeillut on varmaan huomannut olevansa pian pulassa tomaattimetsän kanssa, koska siemenet itävät niin hyvin. Yleensä ei kannata kylvää ”varmuuden vuoksi” -siemeniä, jollei sitten aio lahjoittaa taimia ystäville tai viedä vaikkapa keväisiin taimienvaihtotapahtumiin.

Erityisesti pensastomaatit ovat yleensä erittäin viljelyvarmoja ja niissä maatiaiskannat usein todellisia sissejä, jotka pärjäävät lähes missä oloissa tahansa.

Näistä erityisesti Evakko ja ’Sibirjak’ ovat hankkineet mainetta joka pihan tomaattitehtaina, joilla on runsas ja maukas sato ja optimaalinen kestävyys.

Muutamia mielenkiintoisia tomaattilajikkeita ja maatiaiskantoja

  • Evakko – pensastomaatti, joka on saavuttanut jo legendaarisen suosion. Maatiaiskanta, joka näyttää selviävän mistä vain ja tuottaa runsaasti sopusuhtaisia, punaisia ja maukkaita tomaatteja pitkälle syksyyn.
  • ’Sibirjak’ – hieman kookkaampi kuin Evakko, muuten hyvin samantyyppinen. Kestävä ja sisukas sekä runsassatoinen.
  • Potatomatti – perunalehtinen maatiaiskanta. Hieman oikullisempi kuin kaksi edeltävää, tuottaa keskikokoisia, maukkaita tomaatteja.
  • ’Sungold’ – maineikas, makeita ja kullanoransseja pikkutomaatteja terttukaupalla tuottava runkotomaatti. Viihtyy kasvihuoneessa tai lasitetulla parvekkeella.
  • ’Tumbling Tom Red’ – amppelitomaatti, pitkät tertut pieniä makeita tomaatteja myös pieneen tilaan sopivasti amppelista.
  • ’Tigerella’ – raidallinen kasvihuonetomaatti. Raidallisten tomaattien klassikko.
  • ’Black Cherry’ – kirsikkatomaatti. Musta kirsikkatomaatti tuottaa runsaita terttuja kasvihuoneolosuhteissa.
  • ’Marmande’ – pihvitomaatti, joka on tunnettu ja hyvämaineinen runkotomaatti.
  • ’Tanskan vienti’ – runkotomaatti. Klassinen suomalaisten suosikki, jota myyty Suomessa jo viime vuosisadan puolivälissä.
  • ’Green Zebra’ – runkotomaatti, vihreä ja raidallinen, kokonaan vihreän tomaatin ystäville.
  • ’Pomodorino Piennolo del Vesuvio’ – talvitomaatti – italialainen erikoisuus, jonka hedelmät voidaan sopivissa olosuhteissa varastoida tertuissaan jopa tammikuuhun asti.

Jos haluat tutustua todella laajaan valikoimaan erilaisia lajikkeita, kannattaa vierailla saksalaisen Birgit Kempen tomaattisivustolla: https://www.birgit-kempe-tomaten.de/de/tomaten-galerie.html sieltä löytyvät kaikki tomaatit, joita ikinä saattaa kuvitella ja vielä paljon lisää.

Tomaatin kaverit

Tomaatti on myös yksi niistä kasveista, joiden kumppanuuskasveista on runsaasti tietoa saatavilla. Sen mukaan voikin suunnitella parhaan mahdollisen viljelykokonaisuuden omaan puutarhaan.

Tomaatti – Solanum lycopersicum

Hyviä kumppanuuskasveja tomaatille ovat: pensaspapu, salaatti, paprika, purjo, retiisi, retikka, raparperi, selleri, pinaatit, sipuli, porkkana, parsa, basilika, minttu, persilja, kehäkukka, koristekrassi, samettikukka, valkosipuli, kurkkuyrtti, kiinansipuli.

Huonoja kumppaneita sen sijaan ovat: kaalit, peruna, kurkku, herne, maissi, punajuuri, tilli, kesäkurpitsa, fenkoli, munakoiso.

Basilika on perinteinen tomaatin kumppani niin puutarhassa kuin keittiössäkin. Basilika torjuu aromaattisena yrttinä tuholaisia. Vaikutuksen aikaansaamiseksi basilikaa pitää kasvattaa tarpeeksi lähelle tomaattia, mutta ei kuitenkaan liian lähellä, jottei se jää tomaatin varjoon. Sopiva etäisyys on noin 30 cm.

Persiljan sanotaan parantavan tomaatin makua. Kurkun on todettu tutkimuksissa toimivan rikkaruohojen torjujana tomaatin juurella kasvaessaan. Kurkku on allelopaattinen kasvi eli se erittää kasvua estäviä kemikaaleja juuristostaan. Jos tomaatit ovat jo taimettuneet, kasvunestokemikaalit eivät haittaa niitä. Salaatti viileän paikan kasvina viihtyy tomaatin lehtien varjossa.

Kaalit (koko Brassica-suku) ovat tomaatille huonoja kumppaneita, koska ne erittävät allelokemikaaleja, jotka estävät tomaatin kasvua. Lisäksi kaalit tarvitsevat paljon ravinteita kuten tomaatitkin ja tomaatit jäävät usein kilpailussa häviölle. Maissi ei sovi tomaatin kumppaniksi, koska molemmat voivat houkutella samoja tuholaisia. Tillillä voi olla kahdenlaisia vaikutuksia. Nuoret tillin taimet voivat edistää tomaatin kasvua ja karkottaa tuholaisia, mutta täysikasvuisella tillillä vaikutus voi olla päinvastainen. Tomaatti, peruna ja munakoiso ovat kaikki koisokasveja ja siten alttiita samoille taudeille, joten niitä ei pidä kasvattaa liian lähellä toisiaan tai vuoroviljelyssä samalla lohkolla peräkkäin.

Koristekrassi on hyvä kumppani tomaatille, koska se houkuttelee tuholaiset pois tomaateista. Koristekrassia ei kuitenkaan kannata istuttaa aivan tomaatin viereen, koska sillä on syvälle ulottuva juuristo, joka voi häiritä tomaatin juuria. Köynnöskrassit voivat myös vallata tomaatit valtavalla kasvuvoimallaan.

Parsa ja tomaatti sopivat erityisen hyvin yhteen, koska ne erittävät kemikaaleja, jotka karkottavat toisiaan vaivaavia tuholaisia. (Juuriäkämäankeroista tomaateissa ja parsakuoriaista parsoissa – nämä eivät tosin ole ainakaan vielä ongelmana Suomessa. Ruokavirasto pyytää ilmoittamaan juuriäkämäankeroishavainnoista viipymättä. Ruotsissa niitä on havaittu perunantuotannossa). Lisäksi niiden kasvurytmi on täysin erilainen, joten ne eivät kilpaile toistensa kanssa valosta tai ravinteista.

Kiinansipuli toimii hyvänä kumppanina tomaatille, jos useita kiinansipuleita (6 kpl) istutetaan tiiviisti tomaatin taimen ympärille niin, että niiden juuristo kasvaa tomaatin juuriston suojaksi. Tällöin kiinansipuli, joka tuottaa antibakteerisia yhdisteitä juuristollaan, suojaa tomaattia taudeilta ja sen valkosipulille tuoksuvat lehdet suojaavat tomaattia tuholaisilta. Lehtiä tulee leikata käyttöön säännöllisesti, jotta ne pysyvät pehmeinä ja aromikkaina. Kiinansipuli on monivuotinen kasvi ja syksyllä sen voi istuttaa muualle odottamaan seuraavaa kesää.

Raakileet sisälle kypsymään!

Jos tomaattisatoa tulee syksyllä vielä juuri ennen halloja, eivätkä ne enää ehdi ulkona kypsyä, tomaatit voi hyvin ottaa sisälle jälkikypsymään. Irrota vain tomaatit varsista ja laita vaikka keittiön tasolle. Ilmavalla alustalla vihreätkin tomaatit kypsyvät vajaassa parissa viikossa kauniin punaisiksi ilman mitään vippaskonsteja. Tomaatteja kannattaa muutenkin säilyttää huoneenlämmössä jääkaapin sijaan. Silloin niiden maku pysyy parempana. On hyvä muistaa, että tomaatti on yksi etyleeniä erittävä vihannes, joten sen lähelle ei kannata laittaa esimerkiksi kurkkuja, perunoita tai kesäkurpitsoita.

Kuinka montaa tomaattilajiketta aiot kasvattaa tänä kesänä?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top