Samettikukka on saavuttanut ansaittua huomiota kumppanuuskasvina, ja se yleensä mainitaan aina kumppanuuskasveista puhuttaessa. Onko samettikukka todella niin erinomainen kuin monesti annetaan ymmärtää?
Samettikukkaa on useita eri lajeja ja lajikkeita ja kaikki eivät toimi kumppanuuskasveina samalla tavalla tai yhtä hyvin. Ryhmäsamettikukka (Tagetes patula) on usein paras valinta kumppanuuskasviksi, koska sen erittämät kemialliset aineet tehoavat laajimpaan kirjoon tuholaisia. Samettikukka karkottaa tuholaisia sekä hajullaan että juuristonsa erittämillä aineilla. Nämä vaikuttavat eri tuholaisiin ja vaativat toimiakseen hieman erilaisia olosuhteita.
Harhautusvaikutus toimii parhaiten, kun samettikukkaa kasvatetaan lomittain viljelykasvin kanssa. Vaikutusta voidaan vielä tehostaa istuttamalla myös kehäkukkaa joukkoon ja istuttamalla houkutuskasveja lähiympäristöön, mutta erilleen viljelykasveista. Houkutuskasveina toimivat esimerkiksi pensaspapu ja krysanteemi. Ne auttavat ohjaamaan tuholaiset pois viljelykasvien luota.
Kumppanuuskasveja on tutkittu runsaasti ympäri maailmaa. Tutkimustulosten soveltamisessa haastavaa on, ettei vaikutus ole useinkaan suoraviivainen tai perustu vain yhden kasvin käyttöön yksinään. Toisaalta on totta, että kumppanuuskasveista on myös paljon harhaluuloja ja käsityksiä, jotka eivät perustu mihinkään tutkittuun tietoon.
Tutkimuksissa on todettu samettikukan tuottavan limoneenia, orgaanista yhdistettä, jota myös sitruspuut erittävät. Tämä yhdiste toimii karkotteena. Esimerkiksi tomaatin kanssa kasvatettaessa samettikukan on todettu hidastavan jauhiaiskannan kasvua. Tutkimusten mukaan samettikukka toimii vielä paremmin, jos sitä käytetään yhdessä kehäkukan kanssa. Kehäkukka houkuttelee petoluteita, jotka syövät tuhohyönteisiä. Kun samettikukkaa ja kehäkukkaa istutetaan yhdessä esimerkiksi nauriiden tai kaalien lomaan, ne hillitsevät nauris- ja kaaliperhosten sekä kaaliyökkösen munintaa sekä vähentävät toukkien ja koteloiden määrää. Paprikan kumppanina samettikukan on todettu yhdessä rosmariini kanssa vähentävän kirvoja tehokkaasti.
Samettikukan vaikutus maaperän ankeroisiin on jo varsin hyvin tunnettu. Muita ankeroisia vähentäviä tomaatin kumppanikasveja ovat salaatti, sinappi ja basilika. Samettikukka on näistä kuitenkin tehokkain. Ankeroisia voi myös torjua muokkaamalla tuoretta samettikukkakasvustoa kasvualustaan ennen viljelykasvien istutusta. Muokkauksen jälkeen maaperä tulee kastella kunnolla ja pitää kosteana 2-3 viikkoa, jolloin kompostoituminen on nopeaa. Sen jälkeen voi paikalle istuttaa viljelykasveja ilman huolta ankeroisista.
Haluatko tietää enemmän samettikukan ominaisuuksista kumppanuuskasvina? Tutustu esimerkiksi näihin kirjoituksiin:
https://biotus.fi/karkotetaan-ja-houkutellaan
https://homeguides.sfgate.com/marigold-vegetable-garden-companion-35309.html