Kesän myötä puutarha herää toden teolla eloon! Mehiläisten pörinä ja perhosten lepattelu on musiikkia puutarhurin korville, ja nämä ahkerat pörriäiset ovatkin puutarhan todellisia supersankareita. Mutta miten luot puutarhan, joka houkuttelee ja ruokkii pölyttäjiä läpi kesän? Pienillä valinnoilla voit muuttaa puutarhasi kukoistavaksi paratiisiksi, joka ilahduttaa niin silmää kuin luontoakin.
Miksi pölyttäjät ovat puutarhurin paras ystävä?
Pölyttäjät ovat elintärkeitä monien kasvien lisääntymiselle. Ilman niitä hedelmäpuut eivät tuottaisi satoa, marjapensaat jäisivät vaille marjoja, ja monet vihannekset eivät kehittyisi. Pölyttäjien ansiosta saat runsaamman ja laadukkaamman sadon. Lisäksi ne lisäävät puutarhan elinvoimaisuutta ja monimuotoisuutta, tehden siitä entistäkin nautinnollisemman paikan.
Mitä hyötyä pölyttäjistä on luonnolle?
Pölyttäjien merkitys ulottuu toki paljon omaa puutarhaa pidemmälle. Ne ovat avainasemassa ekosysteemien tasapainon ja luonnon monimuotoisuuden ylläpitämisessä. Monet luonnonkasvit ovat riippuvaisia pölyttäjistä, ja niiden ansiosta metsät, niityt ja muut elinympäristöt pysyvät terveinä ja kukoistavina. Ilman pölyttäjiä olisimme hätää kärsimässä.
Parhaat kasvivalinnat pölyttäjäystävälliseen puutarhaan
Pölyttäjät tarvitsevat ravintoa ja suojaa kukista, jotka tuottavat runsaasti mettä ja siitepölyä. Tässä muutama vinkki kasvivalintoihin, jotka saavat puutarhasi kuhisemaan elämää:
Kesäkukat – koko kesän kukkapaljous!
Kesäkukat ovat helppo tapa lisätä puutarhaan väriä ja houkutella pölyttäjiä koko kesän ajan. Muista valita lajikkeita, joissa on yksinkertaiset kukat, jotta pölyttäjät pääsevät helposti käsiksi mettä ja siitepölyä tuottaviin osiin. Kerrotut lajikkeet ovat kauniita, mutta pölyttäjät eivät pääse käsiksi niiden meteen tai siitepölyyn. Monet pitkälle jalostetut lajikkeet ovat myös steriilejä, eivätkä edes tuota mettä tai siitepölyä.
- Auringonkukka (Helianthus annuus): Klassikko, joka kerää katseita ja houkuttelee suuria mehiläisiä. Kääpiölajikkeet sopivat pieneenkin puutarhaan ja jättilajikkeista saa vaikkapa kesäisen näkösuojan.
- Kosmoskukka (Cosmos bipinnatus): Kepeä ja runsaskukkainen, ihana perhosten suosikki. Helppo kasvattaa ja voidaan kylvää suoraan kasvupaikalle. Lajikkeissa riittää värivaihtoehtoja hempeistä aprikooseista kirkkaaseen punaiseen.
- Tsinnia (Zinnia elegans): Värikäs ja kestävä, houkuttelee runsaasti perhosia. Tsinniat ovat kokeneet uuden nousun lajikkeiden värivalikoiman monipuolistuttua ja omien leikkokukkien kasvattamisen suosion lisäännyttyä.
- Samettikukka (Tagetes patula/erecta): Monipuolinen ja helppohoitoinen, pölyttäjät pitävät erityisesti sellaisista lajikkeista, joissa on avoimet, yksinkertaiset kukat. Kääpiösamettikukka on loistava lisä kasvimaalla ja yrttitarhassa, ryhmäsamettikukka sopii vaikkapa tomaatin kaveriksi ja estää samalla tuholaisia.
- Valkotupakka (Nicotiana alata): Erityisesti iltaisin tuoksuva, houkuttelee yöperhosia, kuten kiitäjiä ja yökkösiä. Tiesitkö, että yöperhosilla on todettu aiemmin luultua tärkeämpi rooli kasvien pölytyksessä?
- Punahattu (Echinacea purpurea): Punahattu on perenna, mutta jos ostat sen taimena, se todennäköisesti ehtii kukkia upeasti jo ensimmäisenä kesänä ja houkuttelee runsaasti pölyttäjiä.
Perennat – uskollinen kukinta vuodesta toiseen!
Perennat ovat kestävä valinta, sillä ne palaavat vuosi toisensa jälkeen ja tarjoavat pölyttäjille jatkuvan ravinnonlähteen.
- Päivänkakkara (Leucanthemum vulgare): Klassikko, joka sopii moneen puutarhaan ja houkuttelee mehiläisiä. Leviää siementaimilla ja saat halutessasi päivänkakkara niityn vuosien myötä.
- Mintut (Mentha spp.): Erinomaisia mehiläisille, ja niiden kukat ovat täynnä mettä. Jätä siis osa mintuista kukkimaan ja napsi itsellesi varsia vain osasta kasveja.
- Tähkälaventeli (Lavandula spica): Tuoksuva ja kaunis, mehiläisten ja perhosten ehdoton suosikki. Tähkälaventeli selviää paremmin Suomen talvista kuin laventeli, mutta vetää täysin vertoja eteläisemmälle serkulleen.
- Isomaksaruoho (Hylotelephium telephium): Kukkii myöhään syksyllä, tarjoten tärkeää ravintoa loppukauden pölyttäjille. Toimii myös sinisiiven isäntäkasvina, joten jos pidät sinisiivistä, istuta isomaksaruohoa puutarhaasi!
- Tarhakurjenpolvi (Geranium spp.): Runsaskukkainen ja monipuolinen suku, josta löytyy lajikkeita erilaisiin oloihin. Monet niistä ovat erinomaisia pölyttäjille ja äärimmäisen kiitollisia kasvatettavia puutarhurille. Loistava maanpeittokasvi.
- Mirrinminttu (Nepeta x faassenii): Pitkä ja runsas kukinta, pölyttäjät rakastavat sitä!
- Peurankello (Campanula spp.): Upea kellokukkalaji, erittäin kestävä ja helppo kasvattaa. Monet kellokukkalajit ovat erinomaisia mehiläisille.
Pölyttäjäystävällisen puutarhan 5 vinkkiä:
- Jatkuva kukinta: Valitse puutarhaasi kasvivalikoima, jossa kukinta-ajat seuraavat toisiaan keväästä syksyyn, jotta pölyttäjillä on aina ravintoa saatavilla.
- Monipuolisuus: Istuta erilaisin ja erimuotoisin kukin kukkivia kasveja, jotta eri pölyttäjälajit löytävät mieleistään ravintoa.
- Vettä: Tarjoa pölyttäjille vesipiste, esimerkiksi matala astia, jossa on kiviä tai sammalta, jotta ne eivät huku.
- Vältä torjunta-aineita: Pölyttäjät ovat erittäin herkkiä torjunta-aineille. Panosta luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon.
- Pesäpaikat: Jätä puutarhaan myös paikkoja, joihin pölyttäjät voivat pesiytyä – esimerkiksi lehtikasoja, lahopuuta tai hyönteishotelleja.
Luomalla pölyttäjäystävällisen puutarhan teet palveluksen niin itsellesi kuin luonnollekin. Nauti kesän pörinästä ja perhosten liitelystä – puutarhasi kiittää!
Mitä pölyttäjäystävällisiä kasveja sinun puutarhassasi jo on, tai mitä aiot istuttaa tänä kesänä?