Kasvimaan parhaat kaverit

Kasvit ovat yllättävänkin seurallisia. Kumppanuuskasvit ovat jo monelle tuttu käsite. Käyttämällä kumppaneiden toisilleen tuottamia etuja hyväkseen, kotipuutarhuri voi paitsi helpottaa viljelystensä hoitoa, myös parantaa satoaan.

Kumppanuuskasveja on pitkään pidetty lähinnä kokemukseen perustuvina suosituksina, ja tätä usein toistetaan netin puutarhasivustoillakin. Kasvien vaikutuksesta toisiinsa on kuitenkin tehty runsaasti tieteellistä tutkimusta 1970-luvulta asti ja kasvien kumppanuusominaisuuksia käytetään nykyään hyväksi maataloudessa sekä tutkitaan niiden mahdollisuuksia kaupallisten tuholaistorjuntatuotteiden valmistuksessa. Tiedemaailmassa asiasta käytetään useimmiten eri termejä, kuten sekaviljely tai intercropping. Kasvien vaikutuksista toisiinsa löytää tietoa etsimällä allelopatiaan liittyviä tutkimuksia.

Kotipuutarhureiden keskuudessa asia tunnetaan kuitenkin parhaiten kumppanuuskasvien nimellä. Kasveilla on sekä hyviä että huonoja kumppaneita ja puutarhassa kannattaa panostaa hyvien kumppaneiden tuomiseen yhteen. Seuraavaksi esittelen sinulle muutamia ideoita hyvistä kumppaneista niin lavatarhaan kuin kasvimaallekin. Näitä ehdit vielä kylvää esikasvatukseenkin ja monet ovat suorakylvettäviä. Kokeile miten kasvimaan kaverit viihtyvät omassa puutarhassasi!

Kumppanuuskasviryhmiä kasvimaalle

  • herne/pensaspapu (SK) + retiisi (SK) + tsinnia (EK&SK) + salaatti (SK) + kesäkurpitsa (EK toukokuun alussa) + koristekrassi (SK)

Herne ja pensaspapu sitovat ja luovuttavat typpeä kasvualustaan. Kesäkurpitsa runsaasti ravinteita kuluttavana kasvina hyötyy tästä erityisesti. Retiisi ja salaatti ovat nopeasti kasvavia ja pärjäävät myös hieman muiden varjostamina, salaatti jopa paremmin kuin suorassa auringon paahteessa. Tsinniat ja koristekrassit torjuvat tuholaisia ja houkuttelevat pölyttäjiä.

  • talvikurpitsa (EK toukokuun alussa) + koristekrassi (SK) + salkopapu (SK)+ auringonkukka (EK huhtikuun puolivälissä)

Talvikurpitsat ovat ravinneahmatteja ja vaativat paljon tilaa. Salkopapu sitoo ja luovuttaa typpeä, joten se sopii hyvin talvikurpitsan seuraan. Auringonkukan tukeva varsi toimii salkopavun kasvutukena ja yhdessä koristekrassin kanssa ne houkuttelevat pölyttäjiä kurpitsan kukkiin.

  • tomaatti (EK huhtikuun puolivälissä) + samettikukka (EK huhtikuun puolivälissä) + basilika (EK huhtikuun puolivälissä) + porkkana (SK)

Tomaatit hyötyvät samettikukista, jotka torjuvat tuholaisia sekä basilikasta, jonka sanotaan parantavan tomaattien makua (myös kasvimaalla). Porkkanat sopivat tomaattien väleihin ja saavat samalla suojaa tuholaisilta. Kiinansipuli olisi myös hyvä seuralainen tomaatille – se tuottaa juuristollaan antibakteerisia yhdisteitä ja valkosipulin tuoksuiset lehdet karkottavat tuholaisia.

  • keräkaali (EK toukokuun alussa) + punainen lehtisalaatti (SK) + samettikukka (EK huhtikuun puolivälissä) + nauris (SK) + porkkana (SK) + kehäkukka (EK&SK)

Keräkaali ja punainen lehtisalaatti hyötyvät toisistaan, koska ne karkottavat toistensa tuholaisia ja kaalin tuholaiset karttavat punaista väriä. Kaalit ja salaatit tulee istuttaa lomittain noin 15-20 cm etäisyydelle, jotta saadaan paras hyöty. Samettikukka ja kehäkukka kaalimaan reunoilla toimivat lisäkarkotteena/houkutusansana tuholaisille. Nauris ja porkkana pääsevät samaan joukkoon, koska nekin on paras kasvattaa harson alla kuten kaali, jotta tuholaisvahingoilta välttyy. Kaali käyttää paljon ravinteita ja nauris taas viihtyy köyhemmässä maassa. Ne eivät siten kilpaile toistensa kanssa ravinteista.

SK= suorakylvö, EK= esikasvatus

Susan

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top