Huhtikuun sisäkylvöihin kannattaa laitaa kurpitsat (sekä talvi että kesä), kurkut, basilika, sitruunamelissa, iisoppi, kaalit ja melonit. Koristekasveista nyt voi laittaa alulle esimerkiksi kesäleimut, kiinanasterit, samettikukat, tsinniat ja köynnöskrassin.
Kurpitsa on valloittava ja monimuotoinen kasvi, jota kannattaa ehdottomasti kasvattaa omassa puutarhassa. Kurpitsansiemeniä on saatavana huikea määrä erilaisia lajeja ja lajikkeita, joita ei koskaan näe myytävänä ruokakaupassa. Kurpitsoista löytyy sopivia kasvatettavia niin pihan kasvimaalle kuin ruukkupuutarhaan parvekkeellekin. Tärkeintä on muistaa, että kurpitsa tarvitsee paljon ravinteita ja mahdollisuuden pölyttäjille käydä sen kukissa. Jos siis kasvatat kurpitsaa lasitetulla parvekkeella, pidä ikkunoita auki kukinnan aikana tai pölytä kukat itse.
Kurpitsantaimi viihtyy omassa ruukussaan
Kurpitsan siemenet ovat suuria, joten ne kannattaa istuttaa jokainen omaan ruukkuunsa. Varmuuden vuoksi voi kylvää kaksi siementä/ruukku ja leikata heikomman taimen pois niiden idettyä. Taimien jakaminen omiin ruukkuihinsa ei kannata, koska siinä helposti vahingoittaa kurpitsan herkkää vartta ja juuristoa. Siemenet voikin hyvin kylvää suoraan jokainen omaan ruukkuunsa, kurpitsan itämisvarmuus on hyvä.
Kylvä siemen noin kaksi kertaa siemenen leveyden syvyyteen ja kastele multa hyvin. Peitä ruukku muovilla, johon teet pari ilmareikää tai sulje se väljästi ruukun ympärille. Näin siemen pysyy paremmin kosteassa mullassa itämiseen saakka. Kun taimi pilkistää mullasta, poista muovi ja siirrä ruukku mahdollisimman valoisaan ja aurinkoiseen paikkaan. Kurpitsa on erittäin kylmänarka, joten se kannattaa kasvattaa sisällä tai lämpimässä kasvihuoneessa siihen asti, että hallanvaara on poistunut ja yöt ovat +15 asteisia. Tarvittaessa kurpitsan voi puutarhassakin peittää kasvuharsolla kylmemmän yön uhatessa.
Runsaasti ravinteita ja vettä
Istuta kurpitsa puutarhassa aurinkoiselle ja suojaiselle paikalle. Kasvualustan on oltava kuohkea ja ravinteikas. Kurpitsan voi istuttaa kohopenkkiin, jonka alaosaan kerätään risuja ja lehtiä, niiden päälle kasvijätteitä ja ylimmäksi ravinteikasta puutarhamultaa. Kompostin päälle kurpitsan voi myös istuttaa, kunhan sille ei tule sieltä aivan liikaa ravinteita. Kurpitsan juuristo ei nimittäin kestä korkeaa suolapitoisuutta, mihin suuri ravinnepitoisuus helposti johtaa.
Kurpitsa tarvitsee paljon kastelua kasvun aikana ja valmistaessaan hedelmiä. Liian kuivassa kasvaneen kurpitsan sato heikkenee tai siitä tulee kitkerää. Kuivina aikoina kurpitsaa onkin syytä kastella reilusti. Anna kurpitsalle kerralla paljon vettä, jolloin maa kastuu syvälle. Tällöin kasvin juuret oppivat hakeutumaan syvälle maahan etsimään vettä ja kasvi kestää paremmin kuivia kausiakin.
Pölyttäjät löytävät useimmiten hyvin kurpitsan kukat, erityisesti, jos kasvatat kukkivia kumppanuuskasveja lähistöllä. Hyviä kumppaneita ovat mm. herne, maissi, pinaatti, salkopapu, salaatti, sipuli, kurkkuyrtti, pavut, retiisi, valkosipuli, köynnöskrassi, piparminttu, mäkimeirami, kissanminttu, maustemeirami, persilja, minttu, tilli, kurkku, melonit, sitruunamelissa, kehäkukka, kosmoskukka, tsinnia, samettikukka, tattari, pietaryrtti, auringonkukka, laventeli, koreanminttu, kevätsipuli, ruohosipuli, tattari.
Istuta kurpitsantaimi samaan kasvusyvyyteen, jossa se oli taimiruukussa ja kastele lämpimällä vedellä. Kata kasvualusta oljella, heinällä tai kasvijätteillä. Ne pitävät maan kosteana ja lämpimänä.
Miten kukista saadaan kurpitsoja?
Onko sinulla käynyt niin, että pienet kurpitsanalut ovat hyvin pian alkaneet näyttää mädäntyviltä ja tipahtaneet maahan? Syynä on ollut todennäköisesti puutteellinen pölytys. Kurpitsoja voi auttaa pölyttämällä kukat käsin. Siihen on monta keinoa. Yksi parhaista on käyttää sivellintä. Pyörittele pientä pehmeäharjaksista sivellintä ensin hedekukassa ja kun se on kunnolla peittynyt siitepölyyn, harjaa sillä emikukan emejä. Emikukan tunnistaa parhaiten sen juuressa olevasta pienestä kurpitsanalusta. Hedekukassa ei tällaista alkua ole, sen varsi on ohut ja suora. Kukinnon sisällä on siitepölyn peittämä hede.
Hede- ja emikukat saattavat aueta eri aikaan, yleensä niin, että hedekukat aukeavat ensin. Odottele silloin rauhassa emikukkien aukeamista. Siitepöly on tuoretavaraa, joten se on paras jättää kukkaan odottamaan. Pölytykseen voi käyttää myös eri lajikkeiden kukkia. Silloin ei kuitenkaan kannata kerätä talteen siemeniä syntyvistä kurpitsoista. Vaikka kurpitsan hedelmä onkin tämän kesän kasvissa lajikkeen mukainen, sen siemenistä kasvaa seuraavana kesänä jotain ihan muuta. Sekin saattaa tietysti olla mielenkiintoinen projekti, jos haluat kokeilla uusien lajikkeiden kehittämistä. Kesä- ja talvikurpitsoiden kukkia ei kuitenkaan kannata pölyttää ristiin, koska tuloksena voi olla kitkeriä hedelmiä.
Jos haluaa saada jättiläiskurpitsoja, yhteen kasviin kannattaa jättää vain yksi kurpitsan hedelmä kehittymään.
Milloin kurpitsa on kypsä?
Kurpitsa on kypsä, kun sen kuori on niin kova, ettei kynsi mene siitä läpi. Leikkaa varsi terävällä veitsellä niin, että kurpitsaan jää n. 10–15 cm ”napanuora”. Sitten jätä kurpitsa vielä 10 päiväksi kypsymään puutarhaan tai muualle kuivaan ja viileään tilaan.
Kurpitsan hyvät ja huonot kumppanit
Ilman kavereita kurpitsoillakin on tylsempää. Siispä valitaan niille kivat kumppanit. Yhdistelmä pölyttäjiä houkuttelevia kukkakasveja, tuholaisia torjuvia kasveja ja lisätyppeä antavia kasveja voisi olla oiva ratkaisu. Vaihtoehtoja on runsaasti.
Kesäkurpitsa Cucurbita pepo
Hyvä kumppani: herne, maissi, pinaatti, salkopapu, salaatti, sipuli, kurkkuyrtti, pavut, retiisi, valkosipuli, köynnöskrassi, piparminttu, oregano, kissanminttu, maustemeirami, persilja, minttu, tilli, sitruunamelissa, kehäkukka, kosmoskukka, tsinnia
Huono kumppani: peruna, retikka, tomaatti, talvikurpitsa, keltainen kesäkurpitsa, krysanteemi
Kesäkurpitsan juurelle kylvetty valkoapila tuottaa lisätyppeä, josta kesäkurpitsa nauttii. Peruna ei sovi kesäkurpitsan seuraan, koska molemmat houkuttelevat samoja tuholaisia. Lisäksi peruna ottaa runsaasti ravinteita maasta.
Talvikurpitsa Cucurbita pepo
Hyvä kumppani: papu, maissi, auringonkukka, koristekrassi, samettikukka, mäkimeirami, laventeli, koreanminttu, kevätsipuli, ruohosipuli
Huono kumppani: peruna, juurikkaat, sipuli, kurkku, krysanteemi
Talvikurpitsa kuuluu tunnettuun kumppanuuskasvien ryhmään nimeltään Kolme sisarusta. Muut osapuolet ovat maissi ja papu. Trion toiminta perustuu siihen, että kurpitsan isot lehdet suojaavat maata estäen rikkaruohoja ja pitäen kosteutta maaperässä sekä varjostaen juuristoa paahteelta. Maissi tarjoaa köynnöspavuille kasvutuen ja pavut tuottavat maaperään typpeä.